2010. december 5., vasárnap

Búzasörös szappan méhviasszal és citrom illóolajjal


Bizonyára hallottunk már arról, hogy szépségükre sokat adó híres uralkodók is fürödtek már tejben-vajban (szó szerint), borban – így itt az ideje a sörfürdőnek is. Másik oldalról pedig miért is kullogna mindig a szépen habzó, aranyló sör a bor mögött?  
A sört eddig leginkább a haj ápolására javasolták még dédanyáink is, pedig a sörben tucatnyi olyan vitamin és alapanyag található, ami bőrnek is igazán javára válik. Ezt még az ókori egyiptomi nők is tudták – bőrüket a sör habjával kenegették. Még Pilnius is több feljegyzést készített a sör bőrre gyakorolt áldásos hatásáról.
A sörben lévő élesztő és maláta kiugróan magas B-vitamin tartalommal bír. Mivel ezt a vitamint nem tudja a szervezet elraktározni, így ezt pótolni kell – már csak azért is, mert a szép bőr egyik titka az elegendő B-vitamin bevitel. Kiugróan magas még a pantoténsav, illetve miacin tartalma – ez elősegíti a bőr anyagcseréjét, és hatékony sebgyógyító is. A miacin pedig a kollagén-képeződést is elősegíti. A búzasör mindezeket az értékes hatóanyagokból még többet tartalmaz – így ehhez a szappanhoz szűretlen búzasört használtam.
Került még hozzá méhviasz is, ami fertőtlenítő és gyulladásgátló, és persze a jobb helyeken a búzasörhöz citrom is dukál – így a citromkarikát citrom illóolajjal helyettesítettem.
A sörhabot pedig gyöngyházfényű Mica-porral tettem még fénylőbbé, ,,ínycsiklandóbbá”.
Színezékként kurkumát használtam, ami karcinogén hatású.
Ez már a második adag sörös szappanom – az elsőnek olyan sikere volt – főleg a férfiak körében – hogy elsőként elfogyott. Természetesen felmerült pár aggodalmaskodó kérdés is – nem, nincs alkohol ,,illata”, a búzasör jellegzetes illatát érezni leginkább.
Az erősebb nemből kikerülő sörbögarak felbuzdulva a sörös szappanon felvetették még a pálinkás, a kolbászos, és a lángosos illatok bevetését is…háááát a rajongókért mindent...Ha bármelyiket sikerül szalonképesen és bőrbarát mód előállítani, ígérem, megosztom itt a blogon is….

Összetétel: szűretlen búzasör, kókuszvaj, olívaolaj, napraforgóolaj, szójaolaj, méhviasz, citrom illóolaj, gyöngyházfényű Mica-por, NaOH

1 megjegyzés:

  1. Szuper! Én mézzel és körömvirággal kombináltam! Biztos ez is remek! Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés