2010. november 28., vasárnap

Levendulás-vaníliás szappan kecsketejjel

Bevallom, nekem a levendula sokáig nem tartozott a kedvenc illataim közé. Egészen addig, amíg egyszer kaptam egy levendula-vanília illatú testápolót. Azóta is nagy kedvencem ez az illatpárosítás, így gondoltam, kipróbálom szappanban is ezt a házasítást. Nagy kedvencem azóta is, az eddig készült szappanjaim közül az egyik dobogós, ha csak az illatot díjazzuk.
A kecsketej, amit folyadékként használtam, már magában is kiváló bőrápoló csodaszer.
A levendula is az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a kozmetikumokban. Nem csoda, hiszen nemcsak üde illatával ejt rabul – ami egyszerre élénkítő és nyugtató hatású - , de a hatása is nagyon sokrétű: a gyulladásra hajlamos bőr csodaszere, mitesszeres bőr ápolója, de száraz ekcémára is kiváló. Bőrnyugtató hatású, segíti a sebek gyógyulását.
A vanília illata kicsit lágyította a levendulát, és érzékibb illatot adott a szappannak.
A szappant lila szappanszínezékkel színeztem, hát a levendula kékeslilás színét sajnos nem adta vissza - a rózsaszín és lila közötti színt eredményezett.
A szappan tetejét levendulavirággal díszítettem.

Összetétel: kecsketej, olívaolaj, kókuszvaj, napraforgóolaj, pálmavaj,  levendula illóolaj, vanília illóolaj, lila szappanszínezék, levendulavirág, NaOH

8 megjegyzés:

  1. Nagyon Jó! Valaki elárulhatná nekem, hogy a levendulaszappan mitől lesz lilás?

    VálaszTörlés
  2. Szia Gizus! Köszi! Hát lilát még nekem sem sikerült,gyanítom, hogy amit vettem kimondottan szappanszínezéket, az az olvasztós-öntős szappannak ad csak lila színt. Szerintem indigóval kellene próbálkozni, majd legközelebb...

    VálaszTörlés
  3. Márta blogja az egyik kedvenc blogom.Természetesen nem ezért jelöltelek be rendszeres olvasóként,hanem mert nagyon igényesen ,szépen kialakítottad a blogodat!És mert nagyon imádom az érdekes szappanokat!Sok sikert Neked!
    Heni

    VálaszTörlés
  4. Kedves Heni!Nagyon köszönöm a kedves szavakat-mint első és kezdő blogosnak nagyon jól esik minden visszajelzés. üdv SzappAncsi

    VálaszTörlés
  5. Szia Ancsi!
    A gyógynövénnyel színezők a báránypirosítót szokták használni - alkanet, alkanna néven lehet megtalálni külföldi oldalakon. Ezt a növényt olajban oldják, a szappan színe rózsaszín és lila között mozog, a felhasznált mennyiségtől függően. A másik az indigópor, de az inkább kék. Szerintem simán lehetne keverni is a kettőt... A szappanod színét sajnos nem látom, most épp nincs szín a monitoron, de a formája és a mintája nagyon szép!

    VálaszTörlés
  6. Szia Andi!
    Köszönöm:-). Sajnos pont a báránypirosító nem érkezett meg a rendelésemnél, de szín olyan, mint írta - átmenet a rózsaszín és lila között, és ahogy érik, úgy mélyül, sötétedik a szín.

    VálaszTörlés
  7. Kedves SzappAncsi!:)

    Én világ életemben imádtam a levendulát már magában is!:) Bár az is igaz, hogy az erős illatától néha beszédülök a huszadik levendulapárna tömése után, de egyszerűen nem tudok vele betelni!:)
    Olyan kíváncsi lennék a szappangyártás alapjaira, de ha mégegy hobbiba belefognék...:D:D
    Üdv:
    diana
    http://fimoomania.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  8. Kedves Diana!
    Köszönöm a kedves sorokat.
    Hát szerintem bátran fogj hozzá, ha kedvet érzel hozzá, de előre figyelmeztetlek, hogy a szappankészítés függőséget okoz...:-).
    Üdv és további szép napot!
    SzappAncsi

    VálaszTörlés